torsdag 24. mars 2011

Rasmus Hansson og Ulven.............

I dagens Trønder-Avisa forteller generalsekretæren i WWF, Rasmus Hansson, at "ulven fortsatt er stadig Norges sjeldneste art med omlag 40 dyr!"

Joda telle kan han,men ikke lengre enn til en halv sannhet! På rovviltportalen finnes et anslag 33-39 talte ulver med helnorsk tilhold, mens det i grensenære området på norsk side er angitt 33-37 ulver, altså tilsammen "omlag" 70 eksemplar av ulven! Og ikke er dem helnorske heller............ opprinnelsen er tre ulver som kom østfra i en finsk/russisk stamme. I tillegg er det et anseelig antall ulv på Svensk side som til stadighet lurer seg inn på norsk territorium uten å vise pass!

Mange mennesker er det siste tiåret blitt svært nær nabo med ulven, husdyr som går på beite er jo ypperlig mat for ulven og reinsdyra likeså! En guttunge som venta på skolebussen inne på Finnskogen hadde det sikkert ikke så veldig godt den dagen han møtte ulven og selvfølgelig ble foreldrene engstelige!Enten det er tap av husdyr eller usikkerhet for barn, handler dette om livskvalitet!
Når Høyres Gunnar Gundersen foreslo å flytte noen ulver over til vakre Nordmarka fikk han negative tilbakemeldinger,- dit kunne jo ikke ulven flyttes!
For meg er ulven langt i fra noen sjeldenhet og vi er ikke forpliktet i h.t. Bernkonvensjonen å ivareta og sikre at en opprinnelig finsk/russisk ulvestamme har ypperlige levekår! Det er ikke greit at det ytes erstatninger for tap av dyr og det er slett ikke greit at noen miljøvernere skal sette standard for hvilken livskvalitet folkene som bor i ulvebesatte områder skal ha!
Derfor bør ulvestammen kunne reduseres betraktelig.
Og for litt siden uttalte jo Navarsete at mennesker var viktigere enn rovdyr............ så får vi se!


ps!
I 2007 var jeg med og åpnet et 24 km langt rovviltgjerde i Trysil.  Dette handlet om ei uthøgd gate i skogen med kjøreveg ved siden av hovedgjerdet og fremsto som et betydelig inngrep i naturen! Den første sesongen var tapet av husdyrinneenfor gjerdet langt større enn tidligere tap uten gjerdet!
Det er ikke det at en har prøvd,..................... men rovdyr kan ingen temme  disse, for da er de jo ikke rovdyr lengre :-)!

1 kommentar:

  1. I 2004 kom det mye omtalte rovdyrforliket i stortinget. Dette ble kilden til den konflikten vi ser idag. Bestandsestimater er kilde til konflikt. God kvalitet på overvåking og lokal medvirkning i jobben med å kartlegge rovdyrbestander har gitt resultater slik at vi nå har ganske god kjennskap til størrelsene på bestandene. Rovdyr vandrer på tvers av landegrenser, og Norge har ingen egne bestander av noen av de 4 store rovdyrartene.
    Vi må nå ha konkrete føringer på hvordan den nye naturmangfoldsloven skal forstås i forvaltningen av rovdyr. Når alle våre rovdyrbestander er grenseoverskridende er det naturlig etter min mening at også forvaltningen også må innrettes slik. Vi har ingen egne bestander av store rovdyr i Norge som er truet, vi deler alle med Sverige, Finland og deler av Russland.
    Norge er unikt på mange måter, men det som skiller oss fra andre er at vi bruker utmark til matproduksjon i større grad enn noen andre. Den representerer en enorm verdi både biologisk, miljømessig og økonomisk.

    SvarSlett