torsdag 24. februar 2011

eiendomskatten................mot nye høyder

I dagens Trønderavisa, 24.02.11 leser jeg om den nye eiendomsskatten i Levanger i artikkelen;        
" Eiendomsskatt rett i taket". 

Levanger kommune sender i disse dager ut til sine innbyggere en beskjed om forhøyet eiendomsstakst og derav også en betydelig økning i eiendomsskatten som den enkelte må betale. For en boligeiendom som tidligere var taksert til 2 mil. kr og hadde en en eiendomsskatt på kr. 7.000,- , vil en nå etter omtakseringen måtte betale kr. 11.200,-.

Dette er resultatet av en omtaksering, som ble sagt at  det ikke skulle medføre betydelig økt skatt, men at en ønsket en bedre oversikt og et bedre grunnlag.  resultatet er en skatteøkning på 60 %.

Eiendomsskatt er i utgangspunktet en ren kommunal sak å vedta, men etterhvert som kommunene sliter med å få kommunebudsjettet til å gå sammen, henvender kommunene seg til instanser oppover i systemet og ber om et tilskudd gjennom utjevning bla. annet via fylket sin kompensasjonspott. Nå er imidlertid føringene fra sentralt hold slik at kommunen MÅ sørge for at alle andre muligheter er blitt prøvd før en kan få penger fra utjevningsfond som fylket skal kunne gis. Altså blir kommunene i dag tvunget til å innføre eiendomsskatt og eventuelt øke denne dersom en skal kunne motta ytterligere utjevningspenger. I dag er det som var frivillig blitt en tvungen sak for kommuner som sliter!

Og da får jeg jo en flau smak i munnen når VG i dag kan fortelle om at LO-leder Flåten er på gli omkring formuesskatten.  " jeg er åpen for å ta en utredning om formuesskatten på arbeidende kapital kan fjernes", sier Flåten. MEN han understreker at en slik endring må skje uten at statens inntekter svekkes eller at rikfolk får mindre skatt!!


Eiendomsskatt er en umoralsk skatt som rammer alle likt og setter prinsippet om bæreevne helt side. Det tas ikke hensyn til de svakeste som minstepensjonister og andre med lave inntekter. Derimot er det en mulighet å søke om hjelp fra sosialetat til å betale dette dersom det virkelig er ille! Det de rødgrønne da ikke ønsker å ta hensyn til er medmennskelighet!! Jeg trur nemlig ikke alle minstepensjonister føler seg vel med å blottlegge sin elendige stilling får å bli vurdert om de er kvalifisert til ekstra sosialstønad for å kunne betale sin eiendomsskatt. !
Som Høyremann anser jeg eiendomsskatten som svært uheldig og usosial og ønsker å fjerne denne helt. Det er på tide at vi får en ny politikk som setter verdiskaping og innovasjon i fokus. De rødgrønnes løsning på arbeidsledigheten er jo flere offentlige byråkrater og flere på tiltak og til å finansiere dette må jo enda mer skatt inn!   

Det er jo ikke sikkert at det er akkurat dette dagens unge ser frem til når de har faget om innovasjon på skolen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar